News Update :

Ξύπνησες από το όνειρο Τιμούρ;

3 Οκτ 2016


Είμαι ο πρώτος που πιστεύω ακράδαντα ότι οι προπονητές ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Είναι οι άρχοντες της ομάδας τους και του υλικού που έχουν να διαχειριστούν. Εκείνοι είναι που έχουν καθημερινή επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Εκείνοι είναι που βρίσκονται σε διαρκή τριβή μαζί τους. Εκείνοι είναι που γνωρίζουν σε κάθε αναμέτρηση ποιος ποδοσφαιριστής θα τους προσφέρει τα μέγιστα ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε αναμέτρησης. Ποιος ποδοσφαιριστής είναι σε κατάσταση για να φέρει εις πέρας το έργο που καλείται να εκτελέσει.

Αυτή την άποψη φρόντισε να μου τη διαψεύσει ο Τιμούρ Κετσπάγια. Οι προθέσεις του Γεωργιανού τεχνικού ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είχαν γίνει ορατές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έμελλε όμως να γίνουν και πράξη στον αγωνιστικό χώρο του Γ. Καραϊσκάκης. Παρέταξε μία ομάδα που είχε χάσει πριν καλά καλά πατήσει το πόδι της στο γήπεδο. Σπάζοντας το δίδυμο των Σιμόες και Γιόχανσον στα χαφ άφησε την ΑΕΚ γυμνή στη μεσαία γραμμή και εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Λαμπρόπουλο. Τον Λαμπρόπουλο που από τη μια στιγμή στην άλλη, από στόπερ κλήθηκε να αγωνιστεί ως αντί-Σιμόες. Δηλαδή πέρα από το να κόβει και να ράβει, να είναι κι εκείνος που θα πρέπει να αναλάβει και οργανωτικό ρόλο. Ο άνθρωπος που θα μεταφέρει το παιχνίδι των κιτρινόμαυρων από την άμυνα στην επίθεση.

Αυτό το πείραμα-έμπνευση του Κετσπάγια απέτυχε παταγωδώς. Η ΑΕΚ υπέκυψε στις ορέξεις του Ολυμπιακού που εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο με άγριες διαθέσεις βλέποντας την αντίπαλό του να είναι χαμένη μέσα στο γήπεδο. Και πώς να μην είναι όταν οι ίδιοι της οι ποδοσφαιριστές δεν γνωρίζαν τι να κάνουν. Να μην υπάρχει κάποιο πλάνο στο παιχνίδι τους. Ένα πλάνο που πρέπει να δοθεί από τον άνθρωπο που κάθεται στο τιμόνι. Ο Λαμπρόπουλος από το ξεκίνημα γύρισε στον πάγκο για να πει στον Τιμούρ το αυτονόητο. Ότι βγαίνουν συνεχώς δύο με έναν. Δε χρειάζεται να έχεις αστείρευτες γνώσεις και μάστερ προπονητικής για να το αντιληφθείς.

Παρόλα αυτά, τα λάθη είναι για να διορθώνονται. Ευτυχώς οι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο σου παρέχουν τη δυνατότητα να διορθώσεις τις όποιες ανορθογραφίες. Ο Κετσπάγια προσέγγισε το παιχνίδι με αμυντικούς προσανατολισμούς. Θέλησε να δώσει χώρο στους γηπεδούχους και το πλήρωσε. Ο Ολυμπιακός παρά το γεγονός ότι μεσοεπιθετικά διαθέτει παίκτες με ποιότητα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ακόμα και σε κλειστές άμυνες, ανασταλτικά αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Κάτι  που φάνηκε όταν το αποτέλεσμα είχε πλέον κριθεί και δεν εκμεταλλεύτηκε σε καμία περίπτωση η ΑΕΚ. Δίχως καμία πίεση ψηλά, ο Μάρτινς με τον Φορτούνη διένυαν το κέντρο λες και πήγαιναν περίπατο στην εξοχή ενώ παράλληλα δεν υπήρχε και σχέδιο ώστε να χτυπήσεις στην αντεπίθεση.

Για καλή της τύχη η ΑΕΚ έκλεισε το πρώτο μέρος βρίσκομενη πίσω στο σκορ μόνο με 1-0. Αλλά και πάλι ο Κετσπάγια φάνηκε αδιάβαστος. Η μεσαία γραμμή δεν λειτουργούσε, η ομάδα του δε μπορούσε να αλλάξει παραπάνω από δύο πάσες και διορθωτική κίνηση δεν ήρθε από τον πάγκο. Ούτε καν εσωτερική. Όχι ότι θα βοηθούσε αλλά έτσι για το θεαθήναι. Να φανεί ότι υπάρχει προπονητής. Ο Σιμόες που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα του αγώνα όπως άλλαξε και πέρσι όταν αποχώρησε από το γήπεδο και να μιλάμε τώρα ίσως για άλλο παιχνίδι, παρέμενε στον πάγκο. Τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου κυλούσαν στο ίδιο μοτίβο και η πρώτη διορθωτική κίνηση ήρθε στα φτερά της επίθεσης με τον Πατίτο να αποχωρεί, τον μοναδικό που είχε κάνει κάτι αξιόλογο επιθετικά για να περάσει ο Πέκχαρτ που ως αντί-Αλμέιδα στο ματς με τον Ηρακλή ήταν άφαντος και τον Μπακασέτα να περνάει αριστερά. Αγωνιστικά ανεξήγητη αλλαγή, οφείλω όμως να παραδεχτώ, λογική, εξαιτίας του επεισοδίου του με τον Φιγκέιρας όπου έπρεπε να αντικρύσει την κόκκινη κάρτα. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και το ολέθριο λάθος από τον Λαμπρόπουλο που ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στην ΑΕΚ. Ο άξονας παρέμενε πάντως αμετάβλητος δίνοντάς σου την εντύπωση πως ο Κετσπάγια θέλει να αποχωρήσει από την ΑΕΚ καθώς και η δεύτερη και τελευταία μάλιστα αλλαγή ήταν στις πτέρυγες με τον Πλατέλλα αντί του Χριστοδουλόπουλου.

Το 3-0 φυσικά ήχησε πολύ δυνατά στα αυτιά των φίλων της ΑΕΚ απέναντι στον ομολογουμένως από τις μέχρι τώρα ενδείξεις χειρότερο Ολυμπιακό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι η εικόνα της ομάδας. Όλοι ήταν κάτω του μετρίου, δίχως να μπορούν να αλλάξουν μία σωστή μπαλιά. Πάρα πολλά τα αβίαστα λάθη με μοναδικό διασωθέν τον Τσιγκρίνσκι που προσπαθούσε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα έχοντας ως άξιο συμπαραστάτη τον Λέσκοτ που εκτέθηκε από την έλλειψη αμυντικού χαφ. Και με έναν προπονητή εκτός τόπου και χρόνου.

Αμέσως μετά το ματς, οι δηλώσεις του ήρθαν σαν το κερασάκι στη τούρτα. «Όταν δε δουλεύει το κέντρο, δε μπορείς να παίξεις», δήλωσε ο Γεωργιανός τεχνικός. Μα πώς να δουλέψει όταν στο πιο δύσκολο παιχνίδι ως τώρα, επιλέγεις έναν κεντρικό αμυντικό για αμυντικό μέσο; Που δεν το διορθώνεις στη διάρκεια του αγώνα και προθερμαίνεις μέχρι το 90’ τον Σιμόες και τελικά αποφασίζεις να μην προχωρήσεις σε τρίτη αλλαγή. Στο τέλος έρχεσαι να δώσεις και τους ποδοσφαιριστές σου επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν ηγέτες. Συγγνώμη, αλλά πώς θες μετά να σε ακούν όταν ο ίδιος τους αδειάζεις; Να σου θυμίσω πάντως πως αυτοί, ο Αραβίδης, ο Μάνταλος, ο Γιόχανσον, ο Σιμόες, ο Γκάλο, ο Ντίντακ, ο Ανέστης και οι άλλοι νίκησαν τη περσινή σεζόν δύο φορές τον Ολυμπιακό.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο και χωρίς να γίνομαι κατόπιν εορτής προφήτης καθώς είχα τοποθετηθεί και παλαιότερα, το κακό φαινόταν. Όποιος δεν το έβλεπε απλά εθελοτυφλούσε. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη, έδωσε χώρο στους φιλοξενούμενους όπως έπραξε και στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Βέροια που με καλύτερο αντίπαλο θα το είχε πληρώσει. Κάτι πάει στραβά και προς το παρόν δε φαντάζει ικανό να λυθεί. Ο Κετσπάγια έχει πιαστεί αδιάβαστος και δεν αντιλαμβάνεται ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης του αναλογεί. Γιατί υλικό και ποιότητα στην ΑΕΚ υπάρχει.

Υ.Γ. 1: Αξίζει ένα μπράβο στον Λαμπρόπουλο που πήρε την ευθύνη πάνω του για τη κακή του απόδοση κάτι που δεν έπραξε στις πρώτες του δηλώσεις ο πραγματικός υπεύθυνος.
 
Υ.Γ. 2: Ο Πατίτο Ροντρίγκεζ λόγω αβλεψίας του Σιδηρόπουλου και των βοηθών του γλίτωσε την κόκκινη κάρτα στο επεισόδιο με τον Φιγκέιρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα κρεμούσε την ομάδα του αφήνοντάς την με 10 παίκτες κι ενώ το σκορ ήταν 1-0. Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο για να γίνεις μεγάλος ποδοσφαιριστής, χρειάζεσαι και μυαλό.  

Υ.Γ. 3: Για τους λάτρες της στατιστικής. Στις μέχρι τώρα 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος η ΑΕΚ δεν έχει δεχτεί τέρμα σε δύο, με τη Βέροια και τον Ηρακλή όπου το δίδυμο στα αμυντικά χαφ αποτελούσαν ο Γιόχανσον με τον Σιμόες.

Μπάμπης Κοτρίδης
Share this Article on :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Sport Katastasi 2014 -2015 | Powered by Blogger.com.