News Update :

Ντέρμπι μισός τίτλος

22 Φεβ 2015


Πέρσι, παραμονή Καθαράς Δευτέρας ο Παναθηναϊκός έφευγε θριαμβευτής από το Γ. Καραϊσκάκης επικρατώντας με 0-3 του αιωνίου αντιπάλου του. Σε εκείνη την αναμέτρηση το βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές ρίχνονταν στην μάχη έχοντας ως στόχο τη νίκη που χαρίζει τιμή και δόξα στο νικητή και το απόλυτο τίποτα στον ηττημένο. Σε τέτοιους αγώνες το τι αναγράφει ο βαθμολογικός πίνακας πολλές φορές περνάει σε δεύτερη μοίρα. Δεν χρήζει τεράστιας σημασίας η μία ομάδα να βρίσκεται στην κορυφή και η άλλη να ακολουθεί κατά πόδας αναγκάζοντας την πρωτοπόρο να νιώθει καυτή την ανάσα της. Το πάθος των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων και ο προσμονή των φιλάθλων, είτε ερυθρόλευκων είτε πράσινων είτε ακόμα και ουδέτερων αρκούν για να πάρει ο αγώνας χαρακτήρα τελικού. Άλλωστε πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο καυτά ντέρμπι της Ευρώπης.

Όταν όμως κρίνεται και η κούπα του πρωταθλητή ο αγώνας προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι τρεις βαθμοί του νικητή πέραν του γοήτρου έρχονται για να δέσουν το γλυκό κάνοντας ακόμη πιο συναρπαστική τη μάχη. Τη περσινή σεζόν μπορεί από το σαρακοστιανό τραπέζι να έλειπε το κίνητρο των βαθμών, στην αποψινή αναμέτρηση όμως κατέχει δεσπόζουσα θέση. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος απέχοντας 6 βαθμούς από τον δεύτερο και με φιλοδοξίες να τον εκθρονίσει Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Βίτορ Περέιρα ύστερα από το αρνητικό αποτέλεσμα στο Κίεβο με αντίπαλο την Ντνίπρο για τη φάση των «32» του Europa League θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και γρήγορα μάλιστα. Και τι καλύτερος τρόπος να το πραγματοποιήσει απέναντι στο μεγάλο της αντίπαλο. Άπαντες στο στρατόπεδο των ερυθρόλευκων γνωρίζουν ότι αν αποδράσουν με το διπλό από το «Απόστολος Νικολαΐδης» ή έστω με το βαθμό της ισοπαλίας θα βάλουν πλώρη για το 42ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Στο προ δύο εβδομάδων ντέρμπι της Τούμπας ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για την υπεράσπιση των σκήπτρων του. Η λευκή ισοπαλία δεν επέτρεψε στον ΠΑΟΚ που ουσιαστικά έπαιζε το τελευταίο του χαρτί να τον πλησιάσει αλλά και στον Παναθηναϊκό που περίμενε το δώρο από το Δικέφαλο του Βορρά προκειμένου να μειώσει κι εκείνος με τη σειρά την απόσταση από την κορυφή. Το πρώτο δείγμα στη Βίτορ Περέιρα εποχή ήταν θετικό σε μία άκρως εχθρική έδρα και ευελπιστεί σε ανάλογο αποτέλεσμα αν όχι καλύτερο προκειμένου να σηκώσει το τρόπαιο του Πρωταθλητή μέσα στο σπίτι του αιωνίου αντιπάλου.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του θέλει πάση θυσία τη νίκη. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα τον θέσει άμεσα εκτός της διεκδίκησης του τροπαίου. Do or die είναι ο ακριβής τίτλος που θα μπορούσε να περιγράψει το πώς αντιμετωπίζουν οι πράσινοι την εν λόγω αναμέτρηση. Αν βγουν αλώβητοι θα μειώσουν στους 3 βαθμούς τη διαφορά από τους Πειραιώτες και θα βάλουν για τα καλά φωτιά στο πρωτάθλημα και έχουν όλα τα φόντα για να το πραγματοποιήσουν. Το πέρασμά τους από το «Γεντί Κουλέ» την περασμένη εβδομάδα τους γεμίζει με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Δεν ήταν μόνο το διπλό που τους δίνει τεράστια ψυχολογία αλλά και ο τρόπος που επετεύχθη. Το τριφύλλι παρά το γρήγορο γκολ του Καρέλη στο ξεκίνημα της αναμέτρησης βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ημίχρονο και χρειάστηκε να κάνει την ανατροπή ούτως ώστε να προδώσει χαρακτήρα τελικού στο αποψινό ντέρμπι. Τέτοιου είδους νίκες σε κάνουν ακόμη πιο δυνατό.

Συν τοις άλλοις ο Γιάννης Αναστασίου γνωρίζει καλά ότι ο Ολυμπιακός έχει αδυναμίες στο παιχνίδι του και αυτές θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί. Αδυναμίες που ανιχνεύονται κυρίως στο αμυντικό κομμάτι. Ο Φελίπε Σαντάνα δείχνει ουκ ολίγες φορές χαμένος στον αγωνιστικό χώρο και με τη σωστή πίεση μπορεί να οδηγηθεί στο λάθος όπως συνέβη και στον πρόσφατο προημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Ο Παναθηναϊκός έχοντας τον κόσμο στο πλευρό του που έχει εξαφανίσει τα εισιτήρια του αγώνα, με τη Λεωφόρο να αναμένεται να είναι κατάμεστη και με το σωστό κοουτσάρισμα από τον άνθρωπο που βρίσκεται στον πάγκο του μπορεί να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να διεκδικήσει εκ νέου τον τίτλο του πρωταθλητή. Το αν θα τα καταφέρει θα το γνωρίζουμε το βράδυ.


Γι την ιστορία, σε 67 αναμετρήσεις ανάμεσά τους στο γήπεδο της Λεωφόρου υπάρχει απόλυτη ισορροπία, με τις δύο ομάδες να μετρούν από 19 νίκες ενώ 29 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Τελευταία φορά που χαμογέλασε ο Παναθηναϊκός ήταν τη σεζόν 2004-2005 όταν και πήρε το τρίποντο νικώντας με 1-0 με τέρμα ενός πρώην ερυθρόλευκου και πράσινου του Μιχάλη Κωνσταντίνου ενώ ο Ολυμπιακός τη περασμένη περίοδο με το ίδιο σκορ, με χρυσό σκόρερ τον Κώστα  Μήτρογλου στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Μπάμπης Κοτρίδης
Share this Article on :

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

© Copyright Sport Katastasi 2014 -2015 | Powered by Blogger.com.